Gevelbekleding met geïntegreerde zonnecellen

3D-betongeprinte woning met fotovoltaïsche gevelbekleding van Pixasolar

Datum: 
30/11/2020

Primeur: op Kamp C werd het 3D-betongeprint huis afgewerkt met de nieuwste generatie fotovoltaïsche gevelbekleding.

Wie in Westerlo Kamp C (het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw) bezoekt, kan er niet naast kijken: verdeeld over 35 zonnepanelen prijkt metershoog het beeld van Kamp C's 3D-betonprinter op de gevel van een 3D-betongeprinte demowoning. 'De ontwerpvrijheid van Pixasolar heeft ons geïnspireerd om de 3D-betonprinter met de woning te vereeuwigen', verklaart Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C. 

De gevel, opgebouwd uit een hoogisolerend en brandveilig isolatiesysteem in combinatie met de fotovoltaïsche gevelbekleding, beperkt het energieverbruik en wekt tegelijk energie op. De gevelbekleding zou naar verluidt jaarlijks 4.000 kWh zonne-energie opwekken, goed voor de volledige energiebehoefte van de woning. Hierdoor, meent Kamp C, zal de gevel in de komende jaren zichzelf volledig terugverdienen. 

Gepatenteerde technologie

De energiegevel op Kamp onderscheidt zich naar eigen zeggen op vlak van constructie en technologie. Maar liefst zeven octrooien bevestigen het unieke karakter van de gevelopbouw.

De Pixasolar zonnepanelen, eerder dit jaar nog goed voor de Red Dot Design AWARD, bestaan uit duurzame monokristallijne zonnecellen met een hoog rendement. De zonnecellen worden optimaal verwerkt en geconnecteerd om in alle omstandigheden maximale opbrengst te realiseren. De zonnecellen zijn aan boven- en onderzijde ingesloten in een complex van gelaagd, thermisch verzegeld PVB-veiligheidsglas. De glasbehandeling, de geoptimaliseerde celopmaak alsook de randdichting van de zonnepanelen zijn internationaal gepatenteerd. 

Daarnaast is ook het gevelisolatiesysteem met geïntegreerde regelstructuur Europees gepatenteerd. Het Muro gevelisolatiesysteem met geïntegreerde draag- en regelprofielen creëert in één beweging een ononderbroken isolatieschild met een brandweerstand euroklasse B-s2,d0. Daarop worden de zonnepanelen met onzichtbare ankers op voorgemonteerde metalen profielen gemonteerd. Hierdoor blijft de gevel ten allen tijde hermonteerbaar en bovendien zijn de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur volledig recycleerbaar. Hiermee tracht Pixasolar een alternatief te bieden voor de alsmaar toenemende afvalberg van afgedankte zonnepanelen.

Betaalbaar?

Een volledig brandveilige, geïsoleerde energiegevel met Pixasolar zonnepanelen is beschikbaar vanaf  ca. € 400/m². Voor een gepersonaliseerde kleur of design betaal je zo'n € 100 à 200/m² extra. 'Dit lijkt veel tot je de prijs in de juiste context plaatst' vergoelijkt Sacha Lens, woordvoerder van Pixasolar: 'Een traditionele gevel met een aparte zonne-installatie op het dak komt immers vaak duurder uit. De energiegevel op Kamp C verdient zichzelf in de komende jaren terug. De gevel wordt daarom niet bekeken als een kost maar als een goede, slimme investering'.

 

Media

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders