Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet

Nelectra, Bouwunie, Unizo en Boerenbond krijgen gelijk

Datum: 
23/04/2020

Het Grondwettelijk Hof heeft op 23 april 2020 de zogeheten 'bijkluswet' vernietigd met uitstel tot eind dit jaar.

Ter memorie: op 24 januari 2019 dienden Nelectra en Bouwunie, samen met Unizo, Boerenbond en nog 6 andere bij Unizo aangesloten sectororganisaties, hun gezamenlijk verzoekschrift tot vernietiging van de zogenaamde 'bijkluswet' in bij het Grondwettelijk Hof.

Die bijkluswet bood de mogelijkheid aan iedereen die in hoofdberoep als zelfstandige, werknemer, ambtenaar of gepensioneerde werkt, om onbelast tot 6.000 euro per jaar bij te verdienen in het kader van het verenigingswerk, de occasionele diensten tussen burgers en de diensten verleend via erkende elektronische platforms. Het Hof is van oordeel dat de regeling op verschillende punten in strijd is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Het systeem blijft wel nog overeind voor prestaties geleverd tot eind dit jaar.

Nelectra, de federatie van de elektrosector en Bouwunie, die de zelfstandigen en de kmo’s in de bouwsector verdedigt, reageren tevreden op de uitspraak. De onbelaste 'occasionele diensten' waarvan sprake waren immers niet beperkt tot échte vriendendiensten, maar lieten ook bouw- en elektroactiviteiten toe. De bijkluswet zette daarmee de deur open voor het beconcurreren van reguliere ondernemers, zonder dat daarbij dezelfde lasten moeten worden betaald en aan dezelfde verplichtingen moet worden voldaan. Reguliere ondernemers en zelfstandigen werden dus gediscrimineerd.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.