Helpt een wit dak bij extreme temperaturen?

Het korte antwoord: ja

Datum: 
25/06/2019

Witte daken geven je woning niet alleen een unieke uitstraling, bij extreme hitte zijn ze ook nog bijzonder functioneel.

Het positief effect van witte daken op bijvoorbeeld de kosten van airconditioning zijn goed gekend in de industrie. Meer dan 20% van de platte of licht hellende daken van bedrijven zijn al voorzien van een witte of lichte dakbedekking in plaats van de eerder klassieke zwarte roofing. Concreet: een wit dak reflecteert de zonnestralen waardoor er minder warmte het gebouw binnendringt.

Urbanisten pleiten er al langer voor om in steden met hoogbouw en geringe natuurlijke schaduw (weinig groen) witte daken te implementeren. Steden kunnen namelijk extra opwarmen als de hitte geen weg opkan. Volgebouwde steden koelen ook minder af 's avonds of 's nachts waardoor ze tijdens warme zomers niet de meeste aangename plek zijn om te vertoeven. Ter vergelijking: een wit oppervlak kan tot 90% van het zonlicht reflecteren terwijl dat voor donker asfalt beperkt is tot 5% en minder.

Met de ontwikkeling van nieuwe witte dakpannen, lijkt nu de particuliere sector aan de beurt. De voordelen voor de consument liggen voor de hand: er komt minder warmte via het dak het huis binnen waardoor de kosten van de eventuele airconditioning aanzienlijk gedrukt kunnen worden of - beter nog - de aanschaf ervan volstrekt overbodig is.

Architecten van hun kant zien met de komst van witte dakpannen ook nieuwe esthetische mogelijkheden. De Flat-10 Natural White (mat wit) van Tejas Borja (niet afgebeeld) is een keramische dakpan die perfect aansluit bij crepi of gekaleide gevels.

 

Trefwoorden: 
keramische materialen
witte dakpannen
witte dakbedekking
gevelbekleding
dakpannen
reflecterende dakpannen

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders