Hoge gasprijs ontwricht keramische markt

Productie dakpannen en bakstenen op een laag pitje of tijdelijk stilgelegd

Datum: 
14/09/2022

De gasprijzen blijven sprongen maken maar dat ze véél te hoog zijn, blijft niet langer zonder gevolgen.

Sommige fabrikanten zien zich genoodzaakt om hun productie stil te leggen doordat in vergelijking met de vorige twee jaren de gasprijzen met factor 15 (en meer) zijn gestegen. Dat noopte onder meer de Duitse dakpannenfabrikant Nelskamp om per 1 september te stoppen met de productie van kleidakpannen.

Voorlopig lijken andere grote spelers buiten schot te blijven maar economen bevestigen dat elke fabrikant vroeg of laat maatregelen zal moeten treffen. Bovendien staat de beschikbaarheid van keramische materialen al maanden onder zware druk. In de huidige situatie neemt die druk alleen maar toe. Kortom, niemand ontsnapt aan de hoge energiekosten. Ofwel worden die kosten doorgerekend aan de klant, ofwel wordt de productie verminderd ofwel gaat de oven (tijdelijk) uit.

Het Belgische Ploegsteert koos er intussen voor om twee van de drie baksteenoverns alternerend stil te leggen. Althans dat meldt De Tijd dat een schrijven kon inkijken dat Ploegsteert eerder deze maand aan diens klanten had gericht. Volgens een persbericht kan de afwisselende sluiting wel gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en de levertermijnen van producten, stelt de fabrikant.

Een leverancier van onder meer keramische dakpannen liet ons weten dat, wie wél nog produceert, de energiesupplementen doorrekent waardoor de prijzen van bepaalde producten intussen ongeziene hoogtes bereiken.
 

Andere sectoren

Ook in andere sectoren moeten fabrieken (tijdelijk) sluiten omdat de productiekosten te hoog zijn opgelopen. Dat ligt niet altijd louter aan de te hoge gasprijzen maar ook aan de koppeling van de energieprijzen waardoor ook de electriciteitskosten exponentieel zijn gestegen. Dat dwong onder meer zinkproducent Nyrstar tot het stilleggen van de productie. Vorig jaar nog werd om dezelfde reden de productie teruggedrongen in de Nyrstar-fabrieken in ons land, Nederland en Frankrijk.

Het spreekt voor zich dat de hoogovens waar staal wordt geproduceerd, zoals bij Arcelor Mittal, niet langer op volle toeren draaien. Een neveneffect is dat economische werkloosheid weer de kop op steekt en dat her en der de tijdelijke contracten worden opgezegd voor onbepaalde termijn.

 

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders