Installatie op basis van zonnecellen

Burning Man overweegt 'berg van zonnecellen' als publiekstrekker

Datum: 
07/05/2021

De interactieve installatie Solar Mountain is een golvende structuur van gerecycled hout en bekleed met fotovoltaïsche panelen.

Het concept is van de hand van het Indiase ontwerpbureau NUDES en is een van de tien voorgedragen projecten voor de 3.800 hectare grote 'fly ranch' (zonneweide) van het Burning Man festival in de Nevada woestijn. De organisatoren van Burning Man zien de zonneweide als een permanente ruimte in de woestijn. Uit honderden inzendingen is de zonneberg van NUDES een van de geselecteerde inzendingen die naar de volgende fase van prototyping zal gaan. Het festival is overigens uitgesteld tot volgend jaar.

Opbrengst tot 318.645 kWh
Solar Mountain is ontworpen als interactieve installatie op de zonneweide. Op die plek bevinden zich tientallen warme en koude bronnen, drie geisers, honderden hectaren wetlands, tientallen diersoorten en meer dan 100 plantensoorten. De golvende vorm van de berg is geïnspireerd op de omgeving en wil naadloos opgaan in het landschap. Solar Mountain hoopt de infrastructuur te worden voor een verenigde gemeenschap en een ruimte voor mensen om zich te verbinden. Die gedachtengang sluit aan bij het drieledige verhaal achter het ontwerp: energie opwekken, interactie en spelen.

Solar Mountain is opgevat als een modulaire, prefab infrastructuur voor hernieuwbare energie. Het project bestaat uit vier units van elk 30 m lang, 5 m tot 30 m breed en maximaal 15 m hoog. Elke unit bestaat uit 182 zonnepanelen van 300 watt capaciteit, die 1,2kWh/dag opwekken. NUDES schat dat de totale schone energie die kan worden geoogst uit de vier eenheden met 728 zonnepanelen per dag 873kWh is. Dit betekent dat de zonneberg de capaciteit heeft om 318.645 kWh per jaar op te wekken die kan worden gebruikt om te voldoen aan de eisen van het terrein en de andere activiteiten.

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders