Isoleren tot 12% duurder

Isolatiematerialen kosten vanaf september plots een pak meer

Datum: 
25/08/2020

De prijzen voor isolatiematerialen kennen de laatste 3 jaar een grillig verloop en aan de horizon duiken opnieuw problemen op.

Ter memorie: drie jaar geleden was er een enorme schaarste op de isolatiemarkt en zelfs in die mate dat sommige werven stilvielen. De situatie stabiliseerde zich waarna de prijzen gestaag zijn blijven dalen. Tot nu, zeggen een aantal leveranciers. In de loop van de komende twee maanden wil een aantal leveranciers de prijzen in één ruk met minstens 10% optrekken.

Volgens hen hebben ze geen keuze want de prijs van MDI, een van de basisproducten voor de productie van isolatiemateriaal, schiet fors de hoogte in. Bovendien bepaalt MDI voor ca. 70% de prijs van isolatiemateriaal. André De Groote, groothandelaar en voorzitter van FEMA, laat in De Tijd noteren dat de MDI-prijs begin dit jaar tot 1,20 euro per kilo was gezakt waardoor de eindklant nog zo'n 12,60 euro per m2 betaalde. Volgens de Groote stijgt die prijs nu naar meer dan 14,10 euro per m2.

De vraag is nu of dezelfde problemen zich zullen voordoen zoals drie jaar geleden het geval was. De meningen daarover zijn echter verdeeld want de omstandigheden zijn anders en intussen kregen alternatieven meer kansen. In elk geval is er geen reden tot paniek voor diegenen die momenteel aan het bouwen zijn. Dergelijke prijsschommelingen kunnen in het kader van de woningbouwwet Breyne namelijk niet eenzijdig doorgerekend worden. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders