Kéré eerste Afrikaan die Pritzker wint

Diébédo Francis Kéré ontvangt de Pritzker-architectuurprijs 2022

Datum: 
16/03/2022

Francis Kéré, architect, pedagoog en sociaal activist, is geselecteerd als de laureaat van de Pritzker Architecture Prize.

Dat kondigde Tom Pritzker aan, voorzitter van The Hyatt Foundation, die de prijs sponsort die internationaal wordt beschouwd als de hoogste eer van de architectuur.

"Ik hoop het paradigma te veranderen, mensen te stimuleren om te dromen en risico's te nemen. Het is niet omdat je rijk bent dat je materiaal moet verspillen. Het is niet omdat je arm bent dat je niet moet proberen om kwaliteit te creëren," zegt Kéré. "Iedereen verdient kwaliteit, iedereen verdient luxe en iedereen verdient comfort. We zijn met elkaar verbonden en zorgen over klimaat, democratie en schaarste zijn zorgen voor ons allemaal."

De architect die bekend staat als Francis Kéré, geboren in Gando, Burkina Faso en gevestigd in Berlijn, Duitsland, maakt gemeenschappen mondiger en transformeert ze via het proces van architectuur. Door zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en engagement, en intelligent gebruik van lokale materialen, werkt hij in gemarginaliseerde landen die beladen zijn met beperkingen en tegenspoed, waar architectuur en infrastructuur afwezig zijn. Hij bouwt eigentijdse schoolinstellingen, gezondheidsfaciliteiten, professionele huisvesting, openbare gebouwen en openbare ruimten, vaak in landen waar de hulpbronnen kwetsbaar. De uitdrukking van zijn werken overstijgt de waarde van een gebouw zelf.

Bron: pritzkerprize.com

 

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders