Kunnen warmtescans renovatie stimuleren?
Vlaamse overheid wil Vlamingen aanmoedingen om nu te renoveren
De doelstelling uit de Klimaatstrategie van de Vlaamse overheid is ambitieus en nieuwe initiatieven worden uitgerold.
De cijfers: tegen 2050 moet elk huis en appartement net zo energiezuindig zijn als een nieuwbouw waarvoor de vergunning in 2015 werd aangevraagd. Op dit ogenblik zit amper 4,6 van de bijna 3 miljoen huizen en appartamenten op dat niveau. Zoals we eerder al berekenden, moeten er de komende 30 jaar nog gemiddeld 95.000 woningen per jaar worden gerenoveerd.
Om een en ander in een stroomversnelling te brengen, grijpt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir naar de techniek: met daken- en gevelscans wil de minister de ‘jacht’ inzetten op woningen die aan energetische renovatie toe zijn.
Tegelijk lokt Vlaanderen met bescheiden kortingen en premies. Zo zal iemand die een gezinswoning koopt en binnen de vijf jaar na aankoop grondig renoveert minder verkooprechten betalen. Voor ingrijpende energetische renovatie (IER) geldt een tarief van 5% in plaats van het standaardtarief van 6%. Hetzelfde verlaagde tarief is ook van toepassing voor wie dit jaar nog koopt met de bedoeling om een woning af te breken en weer op te bouwen.
Er worden nog andere oplossingen aangeboden, zoals de gratis bouwlening tot 60.000 euro van de overheid, maar dat kan de meesten nog steeds niet overtuigen om bij te dragen tot de klimaatdoelstelling. Minister Demir laat in dit verband via De Tijd weten ‘dat heel wat woningeigenaars zich nog onvoldoende aangesproken voelen. Zij hebben het gevoel dat hun woning ‘in orde’ is’. Om die reden grijpt Demir nu naar de daken- en gevelscans. ‘De scans maken de warmteverliezen op een laagdrempelige manier duidelijk’, klinkt het in De Tijd.
Naar verluidt wil de minister daar in mei of juni reeds mee van start gaan. Ook de energiecoaches die reeds door een aantal Energiehuizen op de baan worden gestuurd, zullen extra gestimuleerd worden om aan sensibilisering te doen bij het grote publiek.