Loonsverhoging bouw onbespreekbaar!

Bouwunie over de uitspraken van staatssecretaris Dermine in Terzake

Datum: 
27/04/2022

De lonen in de bouw supplementair verhogen om zo meer volk aan te trekken, is niet alleen onrealistisch, maar ook erg ongepast.

Dat is de reactie van Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens op de suggestie in die zin van staatssecretaris Dermine in Terzake deze week. “De sector zit in een moeilijke periode door de voorbije coronaperiode, de huidige oorlog in Oekraïne en de bijhorende prijzen van bouwmaterialen die de pan uit swingen. Bovendien stijgen de lonen in de bouwsector al sneller dan normaal door de driemaandelijkse automatische indexering gekoppeld aan de inflatie. Werkgevers in de bouw weten nu al nauwelijks van welk hout pijlen te maken. Een bijkomende loonsverhoging kan er niet meer bij. De kmo-werkgevers in de bouw zijn in elk geval allesbehalve vragende partij, in tegenstelling tot wat de staatssecretaris opperde.” Bouwunie wijst er bovendien fijntjes op dat dergelijke uitspraken alleen maar zorgen voor “een onuitvoerbaar verwachtingspatroon bij vakbonden en werknemers”.

Lastenverlaging voor opleidingen
Dat de bouw extra volk nodig heeft, is een publiek geheim. Net daarom lanceerden werkgevers, waaronder Bouwunie, én vakbonden begin deze maand nog de imagocampagne De Bouw kijkt verder. Via filmpjes, reclame, sensibilisering, informatie en events probeert de sector de komende jaren extra werknemers aan te trekken. Natuurlijk is een campagne alleen onvoldoende, dat beseft ook Bouwunie. De bouworganisatie nodigt de staatssecretaris daarom uit voor overleg samen met de vakbonden en de werkgevers om te kijken welke voorstellen, behalve dus een extra loonsverhoging, wel meer werkkrachten kunnen aantrekken. Voorstellen die wel gedragen worden door de volledige sector. Bouwunie zelf ziet bijvoorbeeld meer heil in haar voorstel om jongeren en carrièreswitchers via een substantiële lastenverlaging zelf op de werf op te leiden.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

De op maat gemaakte dakelementen combineren namelijk isolatie, kepers, onderdak én binnenafwerking in één kwalitatief bouwconcept.

Partners / Adverteerders