Meer lintbebouwing dan gedacht

Vlaanderen telt 13.000 km lintbebouwing volgens Vlaamse regering

Datum: 
12/12/2018

Vlaanderen telt in totaal zowat 13.000 kilometer lintbebouwing, een stuk meer dan tot vandaag werd aangenomen. Dat is voor het eerst berekend in het Ruimterapport van de Vlaamse regering. Het Ruimterapport 2018 beschrijft, analyseert en evalueert de toestand van de ruimte/het ruimtelijk weefsel in Vlaanderen op basis van de laatst beschikbare cijfers.

Ongeveer een kwart van de Vlamingen woont in een huis langs een lintweg tussen Vlaamse steden en gemeenten. Een typisch Vlaams fenomeen, dat voor het eerst door onderzoekers van het Departement Omgeving in kaart is gebracht. Eerdere studies schatten het aantal kilometers op ongeveer 4.155 km in 2012.

Maar onderzoekers denken nu dat er maar liefst 13.000 kilometer aan linten is gebouwd in Vlaanderen. Een mogelijke verklaring is een verbetering in de afbakening van woonkernen. In lijn met vorige studies wordt ook een relatief ruime definitie gehanteerd, waarbij gebouwen langs wegen worden geteld, maar ook een aanliggende verkaveling. Toch wijzen studies op een toename van de totale hoeveelheid lintbebouwing in Vlaanderen. 

Uit eerder onderzoek blijkt paradoxaal genoeg dat 29 procent van de Vlaming zich ergert aan het fenomeen. Al kiest de Vlaming slechts in 25 procent van de gevallen expliciet voor een huis in een woonkern. Meer dan 40 procent van de Vlamingen kiest bewust voor een huis buiten de stadskern.

Wie bouwt langs lintwegen doet dat hoofdzakelijk om te wonen, 75 procent van de gebouwen valt in die categorie. Vijfentwintig procent van de oppervlakte wordt gebruikt voor andere doeleinden, zoals recreatie, transport, industrie of landbouw.

Het Ruimterapport 2018 beschrijft, analyseert en evalueert de toestand van de ruimte/het ruimtelijk weefsel in Vlaanderen op basis van de laatst beschikbare cijfers. 

Het eerste hoofdstuk licht een aantal ‘kernbegrippen’ zoals ruimtebeslag, verharding, landgebruik en gebiedstypologieën toe. In het tweede hoofdstuik komen cijfers over verschillende ruimtelijke instrumenten, zowel plannings-, vergunnings- als handhavingsinstrumenten komen aan bod. De andere hoofdstukken bekijken de ruimte vanuit een meer thematische invalshoek: ‘ruimte om te wonen’, ‘ruimte om te werken’, ‘ruimte voor voorzieningen’, ‘ruimte voor open ruimte’, ‘ruimte voor energie’ en ‘ruimte voor mobiliteit’.

Bronnen: Belga en Vlaamse regering

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders