Nationaal Museum van Noorwegen door Kleihues + Schuwerk

54.600 m2 groot en collectie van meer dan 400.000 objecten

Datum: 
26/06/2022

Het Nationaal Museum van Noorwegen, een ontwerp van Kleihues + Schuwerk, is een 'tempel van onze tijd'.

Het gebouw, gelegen naast het Nobel Vredescentrum aan de waterkant van de Noorse hoofdstad, heeft een totale oppervlakte van 54.600 vierkante meter en een collectie van meer dan 400.000 objecten. Daarmee is het het grootste kunstmuseum in de Scandinavische landen.

Het gebouw, dat officieel en voluit het Nationaal Museum voor Kunst, Architectuur en Design heet, is het resultaat van de samensmelting van de Nationale Galerie, het Museum voor Decoratieve Kunsten en Design, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Nationaal Architectuurmuseum in 2003.

Kleihues + Schuwerk werd speciaal opgericht om het museum te voltooien. De studio bestaat uit het in Berlijn gevestigde bureau Kleihues + Kleihues en het in Napels gevestigde gelijknamige bureau van architect Klaus Schuwerk, die als hoofdarchitect fungeerde.

Het ontwerp is gebaseerd op een voorstel van Schuwerk, dat via een internationale wedstrijd in 2010 werd geselecteerd. Centraal staat het concept om een monumentale tempelachtige structuur te creëren, afgewerkt met zogeheten tijdloze materialen. De L-vormige plattegrond, dat volledig is bekleed met Noorse leisteentegels, omsluit bestaande structuren op het terrein en creëert een centrale geplaveide binnenplaats die opgaat in de omliggende straten.

In totaal 86 zalen, verdeeld over twee verdiepingen, herbergen de permanente collecties van het museum. De zalen hebben lichte plafonds, houten vloeren en ramen die uitzicht bieden op de stad en op de interne beeldentuinen. Een café kijkt uit op de centrale binnenplaats, samen met een museumwinkel die is ondergebracht in een bestaand 19de-eeuws gebouw op het terrein.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders