Nationale Bank neemt hypotheekleningen onder de loep

Moet lenen voor slecht geïsoleerde woningen aan banden worden gelegd?

Datum: 
09/06/2022

De Nationale Bank (NBB) stuurt erop aan dat banken informatie inwinnen over de energie-efficiëntie van woningen.

De NBB wil aantonen dat het lenen voor slecht geïsoleerde woningen een slechte zaak is zowel voor de kopers als voor de banken in kwestie. Nog steeds volgens de NBB is de schuldgraad van de gezinnen de laatste twee decennia gestegen van 40% van het bbp naar 62% eind vorig jaar. De verklaring daarvoor is eenvoudig: de gemiddelde Belg gaat steeds meer schulden aan om een woning te kopen omdat de woonmarkt in verhouding tot de loonstijgingen proportioneel veel duurder is geworden.

Vandaag komen daar de stijgende energieprijzen nog eens bij, berekent de NBB en dat noopt steeds meer mensen om betalingen uit te stellen. Het gevolg is dat de banken daardoor in de problemen dreigen te komen.

EPC niet altijd meegenomen in evaluatie
Om wanbetalingen in de toekomst beter te kunnen beheersen, roept de NBB op om bij het toekennen van leningen voor de aankoop van een woning ook de energiescore (EPC) mee te evalueren. Dat is weliswaar verplicht sinds vorig jaar maar wordt in de praktijk niet altijd meegenomen in de evaluatie. Volgens de NBB worden slecht geïsoleerde huizen voornamelijk gekocht door consumenten die een relatief groot deel van hun inkomen zien opgaan in afbetalingen. Als daar op termijn kosten bijkomen voor (verplicht*) isoleren of stijgende energieprijzen, zoals nu het geval is, dreigen zij daarvan het slachtoffer te worden, hun bank incluis.

De keerzijde van de medaille is evenwel dat mensen met een lager budget door deze ingreep zullen worden getroffen. Om die reden wordt door een aantal banken geopperd om de subsidies voor energierenovatie aanzienlijk op te voeren. 

* Wie op 1 januari 2023 een woning koopt met EPC-label E of F, wordt verplicht om binnen de 5 jaar label D of hoger te halen. 

 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders