Nederland dakdroomt en wij?
Multifunctionele daken hebben de toekomst aan hun kant
Trend: bij de zoektocht naar beschikbare bouwruimte in de stad, komt het dak steeds vaker in het vizier.
De trend is niet nieuw; rooftopbars zijn in betere tijden een goed voorbeeld van het nuttig invullen van vrije dakruimte. Maar er zijn ook meer 'ernstige' opties om het dak als uitbreiding te interpreteren. In het Nederlandse Utrecht heeft men het zelfs over een tweede maaiveld met een ongekend potentieel. Het project Dakdromen wil het daklandschap van Utrecht multifunctioneel ontwikkelen. Ze willen de daken heel concreet gaan gebruiken om er te wonen, te werken en te recreëren. Tegelijkertijd zetten ze de daken in ten behoeve van klimaatadaptatie, verduurzaming en groenvoorziening.
In eigen land land is er van een gecoördineerde aanpak op stedelijk niveau vooralsnog geen sprake maar de intitiatieven zijn er wél. Denk onder meer aan PAKT in Antwerpen dat de daktuin naar een hoger niveau tilt en recenter het dak van Decathlon in Charleroi dat integraal werd omgebouwd tot sportruimte.
10 sportvelden
Het dak van de nieuwe Decathlon in Charleroi werd ontworpen door architectenbureau Atelier de l’Arbre d’Or en omvat vijf padelvelden en evenveel voetbalvelden. Het is wat België betreft een van de eerste grote projecten waar openbare ruimte op deze manier wordt ingevuld. Het project toont ook aan dat het invullen van dakruimte ook tot andere nevenactiviteiten kan leiden. Met de sporters die naar het dak trekken, groeit ook de vraag naar aangelegen faciliteiten zoals winkels en eetgelegenheden. Overigens was het sowieso de wens van Charleroi om op de locatie geen ‘gewone’ Decathlon neer te zetten. Missie geslaagd.
Groendaken voor den Bell
Aan Vlaamse kant noteren we het initiatief van de stad Antwerpen om ‘den Bell’ een groendak aan te meten. De stad is momenteel op zoek naar een ontwerpteam dat er mee kan voor zorgen dat ‘den Bell’ de meest duurzame werkplek van Vlaanderen wordt. Meer informatie vind je terug in dit nieuwsbericht.