NEOM: de stad van de toekomst

The Line is 170 km lang en slechts 200 meter breed

Datum: 
25/07/2022

Saudi-Arabië introduceert met 'The Line' een stadsconcept dat klaar moet zijn voor de (verre) toekomst.

Het was Zijne Koninklijke Hoogheid Mohammed bin Salman, kroonprins en voorzitter van de raad van bestuur van NEOM, die op 25 juli 2022 de ontwerpen van 'The Line' aan de wereld voorstelde. The Line staat volgens zijn bedenkers voor een beschavingsrevolutie die de mens op de eerste plaats zet en een ongekende stedelijke woonervaring biedt met behoud van de omringende natuur. In januari vorig jaar al lanceerde Zijne Koninklijke Hoogheid het eerste idee en de visie van de stad die het concept van stedelijke ontwikkeling herdefinieert en hoe steden van de toekomst eruit zouden moeten zien.

100% hernieuwbare energie
De huidige plannen belichamen hoe stedelijke gemeenschappen er in de toekomst uit zullen zien in een omgeving die vrij is van wegen, auto's en emissies. De nieuwe stad zal draaien op 100% hernieuwbare energie en prioriteit geven aan de gezondheid en het welzijn van mensen boven transport en infrastructuur zoals in traditionele steden. Het stelt de natuur boven ontwikkeling en zal bijdragen aan het behoud van 95% van het land waar de stad zal gebouwd worden.

120 km lang en slechts 200 m breed
De aankondiging onthult de belangrijkste kenmerken The Line: slechts 200 meter breed, 170 kilometer lang en 500 meter boven zeeniveau. The Line zal uiteindelijk plaats bieden aan 9 miljoen inwoners en zal worden gebouwd op een oppervlakte van 34 vierkante kilometer, wat ongezien is in vergelijking met andere steden van vergelijkbare omvang. Dit zal op zijn beurt de voetafdruk van de infrastructuur verkleinen en nooit eerder geziene efficiëntie in stadsfuncties creëren. Het ideale klimaat, het hele jaar door, zorgt ervoor dat bewoners te voet kunnen genieten van de omringende natuur. Bewoners zullen ook binnen vijf minuten lopen toegang hebben tot alle faciliteiten in de stad; een hogesnelheidstrein met een end-to-end transit van 20 minuten zit vervat in het concept.

Beschavingsrevolutie in de maak
ZKH kroonprins Mohammed bin Salman: "Bij de lancering van The Line vorig jaar hebben we ons gecommiteerd aan een beschavingsrevolutie die de mens centraal stelt op basis van een radicale verandering in de stadsplanning. De vandaag onthulde ontwerpen voor de verticaal gelaagde gemeenschappen van de stad zullen de traditionele platte, horizontale steden uitdagen en een model creëren voor natuurbehoud en verbeterde leefbaarheid voor de mens. The Line zal de uitdagingen aanpakken waarmee de mensheid in het hedendaagse stadsleven wordt geconfronteerd en zal een licht laten schijnen op alternatieve manieren om te leven".

Bron: NEOM

Media

Gerelateerde berichten

De op maat gemaakte dakelementen combineren namelijk isolatie, kepers, onderdak én binnenafwerking in één kwalitatief bouwconcept.

Partners / Adverteerders