Nieuwe asbest-sensibiliseringsactie

Fedris en Constructiv lanceren samen sensibiliserings- en preventiecampagne

Datum: 
25/09/2018

Fedris en Constructiv lanceren samen een sensibiliserings- en preventiecampagne over de blootstelling aan asbest.

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris en het sectoraal fonds voor de bouwsector Constructiv willen via de campagne “Wees Alert voor Asbest” waarschuwen voor de risico’s. De volledige campagneslogan luidt dan ook: “Wees alert voor asbest. En als je ’t goed aanpakt, heb je niets te vrezen”. Hier vind je alles over de campagne.

Twee soorten opleidingen
Bouwunie, mede-beheerder van Constructiv, ondersteunt de campagne voluit. Wie risico denkt te lopen om asbesthoudende materialen tegen te komen bij een afbraak of renovatie, schakelt best een professional in die de nodige opleidingen heeft gevolgd en perfect weet wat hij moet doen.

Er zijn 2 soorten opleidingen. Een korte van 8 uren en een van maar liefst 32 uren. De korte is bedoeld voor zelfstandigen en werknemers van bouwbedrijven die bv. asbesthoudende golfplaten of leien moeten verwijderen. Het gevaar op blootstelling aan een te hoge concentratie van asbestvezels is daarbij, zeker in open lucht, niet zo groot.

De lange opleiding is bedoeld voor complexere werken zoals het verwijderen van asbest in ongebonden vorm, zoals spuitasbest, thermische isolatie en asbestkarton, wat enkel door specifiek erkende firma’s mag gebeuren omdat het gevaar voor verspreiding van de asbestvezels groter is. 

Het huidige opleidingsaanbod, exclusief voor bouwbedrijven, vind je op www.debouwleert.be en www.winteropleidingen.be: gebruik de zoekterm 'asbest' om een opleiding te vinden in jouw buurt/regio. Bouwunie laat nog weten dat de bouwwerkgever voor een winteropleiding - van 1 december t.e.m. 31 maart 2019 - een hogere tussenkomst krijgt van het sectorfonds terwijl de arbeider in kwestie mag rekenen op een premie.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders