No Roof To Waste

Gooi je bitumen snijresten niet weg, maar recycleer ze

Datum: 
02/12/2019

Het Belgische Derbigum, fabrikant van bitumen dakbanen, lanceerde op Belgian Roof Day diens “No Roof To Waste” programma.

Met dit programma toont de fabrikant zijn ecologisch en maatschappelijk engagement. Het progamma focust op recyclage én op het feit dat een plat dak meer is dan een dak.

Wat recyclage betreft, ontplooit Derbigum het plan om werk te maken van het verzamelen van bitumen snijresten. De fabrikant recycleert reeds de eigen productieresten die overblijven bij de productie van de rollen. Voortaan worden er ook opgehaalde snijresten verwerkt, en oude dakbanen opgehaald in nauwe samenwerking met slopers van industriële gebouwen.

Het resultaat is een nieuwe, volwaardige bitumen grondstof die opnieuw kan gebruikt worden voor de productie van dakbanen. Momenteel wordt er bij Derbigum naar eigen zeggen zo’n 4000 ton bitumen per jaar gerecycleerd. Na de uitbreiding van diens recyclage-afdeling in 2020 zal dit meer dan 5000 ton bedragen.

Concreet: zakken vullen
De dakdekkers die mee in het No Roof To Waste programma stappen, ondertekenen een charter en ontvangen een gratis mini-bigbag. In deze mini-bigbag kunnen zij direct hun bitumen snijresten op de werf inzamelen. Deze mini-bigbag kan op zijn beurt gratis leeggemaakt worden in de grote bigbags die bij de deelnemende verdelers staan. Derbigum zorgt vervolgens voor de verdere ophaling zodat de snijresten integraal worden gerecycleerd.

Een plat dak is meer dan een dak
No Roof To Waste betekent ook: meer doen met een plat dak. Derbigum wil architecten sensibiliseren om de beschikbare ruimte op een plat dak zinvol te benutten. De opties zijn legio (extra leefruimte, groendak, recreatie, zonnepanelen, …) en uiteraard heeft de fabrikant voor elke toepassing een geschikt product. 

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders

No Roof To Waste | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.