Pixasolar klaar voor nieuwe brandnorm

Zonnepanelen voor gevels hoger dan 25 meter

Datum: 
03/09/2023

Pixasolar is klaar voor de nieuwe, strengere brandnorm die van kracht is voor gevels > 25 m. Aangezien Pixasolar op zowel laagbouw als op hoogbouw (projecten hoger dan 25 meter) zijn toepassing kent, heeft de fabrikant prioriteit gemaakt om de panelen verder door te ontwikkelen zodat ze op alle gebouwen kunnen worden toegepast. Met succes! Pixasolar is vandaag volledig conform de nieuwe Europese norm, van kracht sinds juli 2022, en kan bijgevolg op appartementsgebouwen worden toegepast die hoger zijn dan 25 meter.

Een primeur

Volgens de fabrikant zullen eind 2023 en in 2024 een reeks gebouwen in België en Nederland van Pixasolar zonnepanelen worden voorzien. Na enkele pilootprojecten staan er een aantal mooie referenties aan te komen, aldus de woordvoerder: "Feit dat de panelen nu op alle gebouwen kunnen worden toegepast, maakt dat architecten in hun ontwerpen vrij zijn om onze solar-technologie te integreren waar ze kunnen en willen."

Niet alleen de brandklasse is nieuw, verduidelijkt Pixasolar verder. De fabrikant heeft het laatste jaar ook grote stappen gemaakt in het beter en efficiënter maken van hun gekleurde zonnepanelen. De nieuwe Metalic-reeks behaalt naar eigen zeggen de hoogste rendementen in gekleurde zonnepanelen die vandaag mogelijk zijn. "Kortom, de markt is klaar voor solargevels. De komende jaren zullen er meer en meer projecten in het straatbeeld komen en zullen zonnegevels de standaard worden." Pixasolar wijst daarbij concreet naar de stedelijke gebieden waar zonnepanelen op daken niet voldoende antwoord bieden aan de stijgende energievraag.

Brandvoortplanting via gevels

Het Koninklijk Besluit dat werd herzien, stamt uit 1994 en hield in beperkt mate rekening met de zogeheten brandvoortplanting via gevels. De belangrijkste verandering van de nieuwe normering betreft dan ook de brandveiligheid van gevels. Met name de regels omtrent brandvoorplanting via gevelsystemen van middelhoge (tot 25 meter) en hoge gebouwen (hoger dan 25 meter) worden aanzienlijk strenger. Dat betekent concreet dat de gebruikte materialen onbrandbaar moeten zijn. Dat geldt zowel voor de gevelbekleding, de gevelonderdelen en uiteraard de isolatiematerialen.

Check het volledige besluit op de website van de Civiele Veiligheid, onderdeel van de FOD Binnenlandse Zaken.

 

 

 

 

Media

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders