Prijzen bouwmaterialen stijgen niet langer

Doch (ver)bouwen wordt niet meteen goedkoper

Datum: 
25/08/2023

Embuild stelt vast dat de grote prijsstijgingen van bouwmaterialen achter de rug zijn.

Toch zijn bouwmaterialen in het algemeen nog steeds 35% duurder dan voor de start van de coronapandemie in maart 2020.

Embuild merkt dat voor veel bouwmaterialen prijsstijgingen stilvallen en dat sommige prijzen van bepaalde materialen zelfs dalen: baksteen, cement en beton stabiliseren qua prijs, terwijl plastiekproducten (-7,2%), staal (-3,0%) en non-ferrometalen, zoals koper, lood, aluminium en zink (-2,7%), de afgelopen maand daalden in prijs. Die prijsdalingen zijn het gevolg van de goedkoper geworden transport- en logistiekkosten, de zwakkere dollar en de dalende vraag uit China, de op één na grootste economie ter wereld.

Prijsdalingen niet voor meteen

'Toch zullen bouwen en verbouwen niet meteen goedkoper worden', weet Niko Demeester, CEO van Embuild. 'De gestegen loonkosten hebben daar voor een groot stuk mee te maken, maar ook de toegenomen bouwgrondprijzen en de sterkere focus op energiezuinig wonen.'

Toch blijft het onzeker of deze dalende trend de komende maanden aanhoudt. Dat blijft moeilijk te voorspellen. Een nieuwe stijging van de energieprijzen of een andere opmerkelijke gebeurtenis kan meteen een directe invloed hebben op de prijs van bouwmaterialen. Embuild stelt vast dat slechts de helft van de bouw- en installatiebedrijven gestegen materialenprijzen doorrekent aan de klant.

'Een bouw- of verbouwproject zal echter niet goedkoper worden. Naast de prijzen van bouwmaterialen spelen er immers tal van andere factoren mee. Zo zijn de lonen door de forse loonindexering stevig toegenomen, blijven de prijzen van bouwgronden ook sterk stijgen en verhogen de terechte verplichtingen voor energiezuinig wonen ook de bouwkost', stelt Demeester.

Bron: Embuild

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders