Regen en corona nefast voor bouw

Geen vriesdagen en toch vertragingen van 3 weken en meer

Datum: 
14/03/2020

De regen van de laatste weken - gevolgd door de coronaperikelen - heeft een nefaste invloed op de bouw, zegt Bouwunie.

Uit een bevraging van de vereniging bij 241 buitenaannemers blijkt dat 95% te lijden heeft onder de slechte weersomstandigheden. De helft geeft aan dat ze in deze periode meer weerverlet heeft gehad dan de voorbije jaren.

“Door de aanhoudende regen van de voorbije weken zijn veel werven modderpoelen geworden”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Soms maakt dat werken simpelweg onmogelijk, maar ook de efficiëntie neemt af. Vrachtwagens rijden vast, nutsvoorzieningen kunnen niet worden aangesloten, metsel- en dakwerken moeten worden uitgesteld, graafwerken worden moeilijk of onmogelijk… Dit brengt extra kosten met zich mee en de werven lopen vertraging op.”

Leveringen vallen stil door coronacrisis
Eveneens een heikel punt is de aanvoer van bouwmaterialen uit het buitenland. In gebieden die in lockdown zijn, worden voorlopig geen producten uitgeleverd. Naar de levertermijnen is het momenteel gissen omdat de voortgang van de huidige coronacrisis onvoorspelbaar is. Wie wél uitlevert, misbruikt de situatie om woekertarieven aan te rekenen, bevestigt een bron die anoniem wenst te blijven.

Overheidsmaatregelen
Een derde van de bevraagde aannemers geeft aan een vertraging van drie weken of meer te verwachten, bij 70% gaat het over minstens twee weken. “Het is niet omdat het niet vriest dat de bouw niet heeft stilgelegen. De weersvoorspellingen zien er de volgende weken beter uit, waardoor de opgelopen vertraging stelselmatig zou moeten ingehaald worden. Of dit effectief zal lukken is nog onduidelijk, het is afwachten wat de gevolgen zullen zijn van het coronavirus en de getroffen overheidsmaatregelen”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Om de financiële gevolgen van het coronavirus en de overheidsmaatregelen voor de bouwsector te beperken vroeg Bouwunie al eerder een verruiming en een versoepeling van de erkenning van overmacht. Jean-Pierre Waeytens:  “De bouw zal de komende weken zo goed als mogelijk blijven verder werken. Bouwbedrijven zullen werknemers moeten missen omdat ze ziek zijn, zieken in hun omgeving hebben of niet kunnen werken ten gevolge van de opgelegde maatregelen. Om dit op te vangen moet tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een ruimere en soepelere interpretatie genieten dan vandaag het geval is. Ook werknemers die thuisblijven om op hun kinderen te passen dienen hieronder te vallen. Zo vermijden we een overvloed aan ziektebriefjes en de afwenteling van de kosten van afwezigheden op de werkgever.”

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders