S-peil: Vlaanderen bindt in

Strenger S-peil voorlopig nog niet aan de orde

Datum: 
26/05/2020

Het S-peil dat begin 2021 zijn intrede had moeten doen en nogal wat kritiek oogste, gaat voor een jaar de koelkast in.

Het S-peil ligt overigens al sinds dag één onder vuur. Diverse vakverenigingen vinden de norm die vanaf 2021 van kracht zou gaan, te streng. Jean-Pierre Waeytens fulmineerde in 2019 al dat bouwen op die manier ruim 10% duurder dreigt te worden: “De normen zijn overdreven streng en jagen bouwers nodeloos op kosten. Het gaat om de mate waarin je huis geïsoleerd is: hoeveel energie er nodig is om de binnentemperatuur op peil te houden”.

Waar gaat het over?
Het S-peil (ook 'schilpeil') drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw. Kortom, het is complexe materie. Wie meer wil weten en de zaken op de voet wil volgen, kan op energiesparen.be - de officiële website van de Vlaamse overheid - terecht.

Uitstel versus strenger E-peil
Het ziet ernaar uit dat Vlaanderen het protest (grotendeels) volgt. De verlaging van het S-peil naar 28 (vandaag is 31 de norm) wordt door een tussenkomst van minister van Omgeving Zuhal Demir met een jaar uitgesteld. Op haar vraag wordt er een bijkomend onderzoek ingesteld door het Vlaams Energieagentschap. Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw laat via De Standaard weten dat 'deze maatregel zelfs een negatief gevolg zou hebben voor het klimaat'. Hij, en hij niet alleen, doelt op de neveneffecten van de verhoogde productie van bepaalde isolatiematerialen.

Nu het nieuwe S-peil van de baan is tot begin 2022, laat de Vlaamse regering weten dat het verplichte E-peil wordt verstrengd. Die bouwnorm ligt overigens niet onder vuur omdat bij renovaties steevast bijkt dat het huidige eisenniveau makkelijk wordt gehaald. Er is dus ruimte voor verstrenging, oordeelt de Vlaamse Regering. De verscherping naar E60 die voor 2025 was gepland, wordt met maar liefst 4 jaar vervroegd.

Gerelateerde berichten

Met Cedral gevelstroken of sidings geef je de gevel een tijdloze uitstraling. Ideaal zowel voor nieuwbouw en renovatie. Deze gevelstroken zijn makkelijk te plaatsen en vragen weinig onderhoud.

Partners / Adverteerders