Schrijnwerkers met de handen in het haar

Nieuwe werkkrachten vinden steeds moeilijker

Datum: 
06/11/2018

Het gaat goed in de schrijnwerkerij maar nieuwe krachten aanwerven, gaat 'moeizaam' of is 'qausi onmogelijk' aldus de sector.

2018 en 2017 zijn economisch vrij gelijkaardige jaren voor de Vlaamse schrijnwerkbedrijven. Voor 38% is 2018 wel duidelijk beter. Er is voldoende werk en de orderboekjes zijn goed gevuld. 39% is op zoek naar nieuwe werkkrachten. Bij de meesten gaat het om extra mensen. Geen gemakkelijk zoektocht, zegt 95%! De krappe arbeidsmarkt is een serieus probleem en fnuikt de groei.

De cijfers komen van Bouwunie die schrijnwerkers en interieurbouwers aan de tand voelde. Volgens de enquête heeft 90% van de bevraagde schrijnwerkers en interieurbouwers momenteel voldoende tot zelfs te veel werk (20%). Dat is even goed als vorig jaar. Ook het orderboekje voor de komende periode is goed gevuld. 47% is nog fulltime bezig voor 1 tot 3 maanden. 9% zit goed voor meer dan een half jaar. 26% zegt dat de orderportefeuille nu dikker is dan vorig jaar. Bij 21% lopen de opdrachten tot minder ver in de tijd.

Meer werk staat ook gelijk met meer personeel, stelt Bouwunie: 31% van de schrijnwerkbedrijven heeft in 2018 mensen aangeworven. Bij 57% van hen ging het om een extra werkkracht. Bij de andere 43% om een vervanging. 39% van de bedrijven is momenteel op zoek naar nieuwe werkkrachten. Bij 61% gaat het om extra mensen, bij de overige 39% om een vervanging van iemand die weggaat omwille van ontslag, pensioen, etc.  Het vinden van nieuwe werkkrachten is helaas wel aartsmoeilijk kreunt 95% van diegenen die op zoek zijn. 2 op 3 spreekt van 'quasi onmogelijk'; de overigen houden het bij 'moeizaam'.

Meer info en cijfers vind je in de Sectorstudie schrijnwerkers & interieurbouwers 2018.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders