Slimme gevelverf haalt fijnstof uit de lucht

Minder NOx en fijnstof door innovatieve gevelverf

Datum: 
18/12/2019

De CO2-discussie is een hot topic; bouwers, automobilisten, etc. iedereen moet bijdragen tot het verminderen van CO2-uitstoot.

Maar er zijn ook sympathieke maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door gevels te verven met StoColor Photosan. Aangetoond is dat deze gevelverf stikstofproblemen tegengaat doordat het schadelijke stikstofoxiden omzet in nitraat. Een gevel met een oppervlak van 250 m2 kan bijvoorbeeld de uitstoot van een Euro 6-dieselauto over een afstand van 24.600 kilometer compenseren, stelt de fabrikant. 

Bewezen werking
De werking van StoColor Photosan is wetenschappelijk bewezen. In 2008 onderzocht de Bergische Universität Wuppertal de fotokatalyserende eigenschappen van de gevelverf in een beschermde omgeving. ‘Een snelle en kwantitatieve omzetting van stikstofoxiden is waargenomen … Om milieuvervuiling tegen te gaan wordt grootschalig gebruik van foto-actieve verven aangeraden’, luidt de conclusie van het rapport aldus de fabrikant. Tegelijk werden veldtesten uitgevoerd door het Ministerie van milieu in Baden-Württemberg. Ook zij kwamen tot een positief oordeel stelt het Nederlandse bedrijf: ‘Zelfs bij weinig zonnestraling is het effect van StoColor Photosan duidelijk meetbaar.’

Media

Trefwoorden: 
Sto

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders