Test Aankoop hekelt hoge voorschotten

De organisatie wil dat de bevoegde instanties een tandje bijsteken

Datum: 
03/03/2020

Minister Muylle stelde tijdens Batibouw een informatiebrochure voor met 10 tips voor consumenten die een bouwproject ondernemen.

Voor Test Aankoop, dat actief meewerkte aan de opmaak ervan, is dit een uitstekend initiatief van de bevoegde minister maar tegelijk vraagt de organisatie om een stapje verder te gaan: om de bouwheer te behoeden voor allerlei problemen die in de loop van het bouwproces kunnen optreden, is het ook noodzakelijk dat de hoge voorschotten aan banden worden gelegd.

500 dossiers per jaar
De juridische dienst van Test Aankoop krijgt dagelijks te maken met consumenten die stoten op één of ander probleem gekoppeld aan de uitvoering van een aannemingscontract. “Wij openen zo’n 500 bouwdossiers per jaar.”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. “Vanzelfsprekend zijn er heel wat bouwprojecten die zonder problemen tot een goed einde worden geleid maar het tegendeel bestaat ook. De soorten complicaties waarmee Test Aankoop te maken krijgt, zijn divers van aard: slechte uitvoering van werken, overdreven voorschotten die worden gevraagd nog voor de werken zijn begonnen, faillissementen van bedrijven die nauwelijks activa hebben en frustraties rond ontbindingsbedingen in contracten”, voegt hij eraan toe. 

De consumentenorganisatie vraagt dan ook dat de minister werk maakt van een bescherming die de consument van bij het begin van zijn project in zekere zin financieel afdekt. Een plafond op de exuberante voorschotten die sommige aannemers vragen, is in die zin van fundamenteel belang. Een dergelijk systeem bestaat thans overigens al in het kader van de wet Breyne voor nieuw te bouwen woningen (veelal sleutel-op-de-deur-woningen).

“We zien soms voorschotten tot wel 90% van de prijs, nog voor de eerste steen is gelegd”, zegt Simon November. In dit kader stelt de verbruikersorganisatie dan ook een algemeen plafond op de voorschotten voorop ten belope van 15%, met een plafond van 10.000 €. Het saldo zelf zou dan kunnen worden betaald in functie van de uitgevoerde werken.

Je vindt de 10 tips - de zogeheten 10 geboden van kandidaat-bouwers - hier.

 

Gerelateerde berichten

De Koramic Tradiva wordt wel eens omschreven als ‘de dakpan die altijd past’. Letterlijk omwille van haar variabele kop- en zijsluiting, waardoor ze zowel in de lengte als in de breedte vlot aanpasbaar is.

Partners / Adverteerders

Test Aankoop hekelt hoge voorschotten | Coverr | Dak & Gevel Magazine

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.