Triënnale Brugge zet architecten aan het denken

Inzet: de leefbaarheid van de stad (Brugge) beschermen

Datum: 
13/04/2024

Met de vierde editie richt Triënnale Brugge 2024 haar pijlen resoluut op de toekomst. Hoe kunnen we de leefbaarheid van Brugge, en breder de stad, vrijwaren en de stad als stad beschermen? Hoe kunnen we in een Unesco-beschermde omgeving nadenken over concepten als duurzaamheid en verandering, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen?

Triënnale Brugge 2024 ging samen met de deelnemende kunstenaars en architecten met deze vragen als leidraad aan de slag. De twaalf kwamen van over de hele wereld naar Brugge afgezakt en gingen op zoek naar het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad. De sitespecifieke installaties creeëren nieuwe verbindingen, tussen straat en plein, tussen mens en dier, bewoner en passant en doen nadenken over de sociale, economische en ecologische uitdagingen én mogelijkheden die ons als samenleving te wachten staan.

Met dit evenement, waarbij hedendaagse kunst en architectuur versmelten met de Unesco-context van Brugge, neemt Triënnale Brugge een unieke plaats in in het Belgisch en internationale kunstenlandschap.

Breed publieksaanbod

Naast de twaalf kunst- en architectuurinstallaties in de Brugse binnenstad en Zeebrugge, bieden we ook een uitgebreid publiek programma aan met onder meer rondleidingen, een educatief aanbod voor scholen en gezinnen, toegankelijke bezoekerstools en een kalender met evenementen die Spaces of Possibility kaderen en verruimen.

Stadsbreed programma

Voor deze vierde editie slaat Triënnale Brugge de handen in elkaar met vier culturele partners. Zij creëerden specifiek voor TRIBRU24 een eigen programma waarbij ze dieper ingaan op het thema: Spaces of Possibility.

Cultuurcentrum Brugge brengt zes kunstenaars met Brugse roots samen in de Poortersloge. Samen graven ze naar ‘het geheugen’ van de Poortersloge in de tentoonstelling 'Het geheugen als gebouw'. De Republiek en Dertien12 gaan op expeditie in de stad en organiseren een speciale editie van de lezingenreeks Brieven aan de Stad.

Het Entrepot laat Brecht Vanhoutte aan het woord met At Rise Of Curtain: een installatie, performance, decor en de scenografie voor Vanhoutte’s filmdebuut in spe. Musea Brugge presenteert met Rebel Garden een ambitieuze tentoonstelling op drie locaties (Groeningemuseum, Gruuthusemusem, Museum Sint-Janshospitaal) met als thema klimaatverandering. Oude en actuele kunst nemen de tumultueuze relatie tussen mens en natuur onder de loep en leggen de vinger op de pijnlijke wonde die klimaatcrisis heet.

Bron: TRIBRU24

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders