Verlaagd BTW-tarief leidt tot uitstel
Bouwunie vraagt om uitbreiding van het verlaagde btw-tarief snel in te voeren
“Nu de afspraak in het regeerakkoord om de btw te verlagen gekend is, zien veel aannemers dat klanten hun projecten uitstellen.”
Aan het woord is Bouwunie dat de federale regering vraagt om de uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor afbraak en heropbouw snel in te voeren. “Sinds bekend is dat de verlaging van het btw-tarief er komt, stellen we uitstelgedrag vast waardoor de reeds slinkende orderboeken nog meer onder druk komen te staan”, verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.
De uitbreiding van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw naar gans België is opgenomen in het federaal regeerakkoord. “Goed nieuws”, aldus Jean-Pierre Waeytens. “Hiermee slaat de regering twee vliegen in een klap: de economie wordt aangezwengeld en we zetten stappen vooruit in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar er dreigt een probleem. Nu de afspraak in het regeerakkoord om de btw te verlagen gekend is, krijgen we veel meldingen van aannemers dat klanten hun bouwprojecten uitstellen. Dat gaat over reeds vastgelegde projecten, maar ook nieuwe opdrachten mogen voor de klant pas starten van zodra men de zekerheid heeft dat men kan genieten van het verlaagde tarief. Er dreigt dus een omgekeerd effect. In plaats van een stevige impuls voor de bouw zal er eerst een vertraging komen.”
Die vertraging kunnen aannemers op dit moment missen als kiespijn stelt Bouwunie. Uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat volgend jaar 45 procent van de aannemers minder opdrachten verwacht dan in 2020. Bij de algemene aannemers en woningbouwers loopt dit percentage op tot 60 procent. Jean-Pierre Waeytens: “Als er nu ook nog eens extra uitstel komt omwille van de verwachte verlaging van het btw-tarief voor sloop en heropbouw, dan komt de sector zeker in de problemen. Ook een aantal projecten die initieel als renovatie waren bedoeld, wat al langer aan 6 % btw kan gebeuren, zullen door de btw-verlaging veranderen naar sloop en nieuwbouw. Daarom vragen we de federale regering om zonder te talmen en zonder nieuwe voorwaarden de uitbreiding naar gans België door te voeren.”
Volgens Bouwunie kan de bestaande wetgeving, die momenteel van toepassing is in 32 steden, snel worden doorgetrokken naar gans België. “Een snelle invoering van de maatregel en duidelijke communicatie is broodnodig. Door voor gans België dezelfde regelgeving te gebruiken met dezelfde modaliteiten kan volgens ons het nieuwe tarief vlug van kracht zijn. Dit betekent een serieuze hulp in het duurzaam transformeren van ons verouderde woningpark, verbetert de betaalbaarheid van een nieuwe woning voor een doorsnee gezin én ondersteunt de relance van de bouwsector.”
Bron: Bouwunie