Vlaanderen investeert in energiedelen

Bart Somers maakt 16 miljoen vrij voor collectieve wijkrenovaties en energiedelen

Datum: 
30/01/2023

Vlaanderen investeert 16 miljoen euro in collectieve wijkrenovaties en energiedelen.

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft 16 miljoen euro vrijgemaakt voor lokale besturen die inzetten op collectieve wijkrenovaties en lokaal energiedelen. Dat heeft de minister 27 januari aangekondigd in Vilvoorde tijdens een bezoek aan een collectieve renovatie. De nieuwe oproep kadert binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.1.

In 2021 lanceerde de minister het LEKP, om lokale besturen te helpen bij de klimaat- en energietransitie. Intussen is er al een tweede pact op poten gezet. Nu komt de minister met een vernieuwde versie van het tweede pact, een 2.1 versie, als het ware.

Collectieve wijkrenovaties

Daarvoor trekt minister Somers 16 miljoen euro uit, specifiek bedoeld om collectieve wijkrenovaties en lokaal energiedelen te stimuleren. Bedoeling is dat elke gemeente tegen 2025 minstens een wijkverbeteringscontract is aangegaan, en tegen 2030 50 op 1.000 woningen collectief gerenoveerd heeft. De nieuwigheid zit in het feit dat er een sociale component wordt toegevoegd: omdat energie-armoede een groot probleem is geworden het laatste jaar, ligt de focus van deze middelen op kwetsbare groepen.

In Vilvoorde werkte de stad voor wijkrenovaties samen met het Energiehuis 3WPlus voor de technische ondersteuning en met SAAMO vzw, die de sociale begeleiding op zich nam. Zo konden enkele woningen in de Arsenaalstraat quasi gelijktijdig gerenoveerd worden, en konden dezelfde aannemer en dezelfde architect instaan voor de werken.

"Zo kunnen bepaalde kosten gedeeld worden", zegt minister Somers. "Dankzij de samenwerking van de verschillende partners hier in Vilvoorde zien we bovendien dat het project een draagvlak heeft in de buurt. Met de nieuwe middelen zullen we er beter in slagen diverse wijken te bereiken met een inclusieve aanpak."

Delen van hernieuwbare energie

Ook het lokaal delen van hernieuwbare energie wordt gepromoot via de nieuwe projectoproep. Tegen 2025 is het doel voor elke gemeente om minstens een project per 500 inwoners te realiseren. Concreet betekent het dat een gemeente bijvoorbeeld zonnepanelen installeert op een openbaar gebouw, en de opgewekte energie ter beschikking stelt aan inwoners. Via de expertise van OCMW's wordt bepaald wie het meest in aanmerking komt voor het energiedelen.

Gemeenten kunnen vanaf vandaag/vrijdag tot 5 juli intekenen op de oproep. Het bedrag van 16 miljoen euro wordt verspreid over twee jaar: 9 miljoen euro wordt verdeeld in 2023, en de overige 7 miljoen in 2024. Vier vijfde van het toegekende bedrag wordt bepaald op basis van het aantal inwoners van een gemeente, het laatste vijf wordt bepaald op basis van het systeem van het Gemeentefonds.

Bron: Belga

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders