Voordeel nachttarief verdwijnt
De VREG herschikt de huidige drie tariefformules
De korting op de distributienettarieven voor het (exclusief) nachttarief verdwijnen op termijn.
Ter herinnering: voor elektriciteit heb je vooralsnog de keuze uit drie tariefformules: een enkelvoudig tarief met een constante prijs per kilowattuur, een dag- en nachttarief, waarbij je ’s nachts en tijdens het weekend minder betaalt dan overdag en een exclusief nachttarief, uitsluitend gericht op de elektriciteitsbevoorrading van toestellen die geprogrammeerd zijn om te werken tijdens de ‘daluren’.
Wat het dag- en nachttarief betreft, verdwijnt het onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief al vanaf 2022. Dat is enkel het geval voor het deel distributienettarieven op je elektriciteitsfactuur, niet voor het deel elektriciteitskosten. Je energieleverancier kan dus nog altijd een nachttarief aanbieden. Het voordeel zal – gezien de grote impact van de nettarieven op je totale factuurbedrag – sterk terugvallen.
Een simulatie via Mijnenergie.be leert ons dat het goedkoopste tweevoudig tarief bij een gemiddeld verbruik (dag: 1.600 kWh, nacht: 1.900 kWh) je vandaag 682,36 euro per jaar kost. Valt het voordeel op de distributienetkosten ’s nachts weg, dan betaal je volgend jaar 44 euro meer en verdwijnt nagenoeg het volledige voordeel dat je vandaag nog ten opzichte van een enkelvoudig tarief geniet. Niet onbelangrijk: de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft het voordeel van het nachttarief de voorbije jaren al afgebouwd.
Exclusief nachttarief bouwt af
Een exclusief nachttarief was lange tijd een must voor verbruikers met een elektrische accumulatieverwarming. Het toestel warmt het sanitair water dan ‘s nachts op, om het overdag te verbruiken. De meter ‘uitsluitend nacht’ is combineerbaar met een meter voor een enkelvoudig of een tweevoudig uurtarief. Het voordeel van de meter voor exclusief nachttarief bouwt de VREG vanaf 2021 af over een periode van acht jaar. Gezien de grotere korting die vandaag nog bij een exclusief nachttarief op de distributietarieven geldt, weegt de impact van die beslissing hier zwaarder door.
Een klant met een exclusief nachtverbruik van 5.500 kWh/jaar bovenop een dag- en nachtverbruik van 3.500 kWh/jaar betaalt in 2021 gemiddeld 679 euro distributienetkosten, tegenover 566 euro in 2020. Daarmee bevindt dat bedrag zich op het peil van 2018, terwijl de distributienetkosten bij een enkelvoudig en tweevoudig tarief stevig daalden.
Compensatie
Aangezien de korting bij het exclusief nachttarief jaarlijks daalt, zullen de distributienetkosten voor die doelgroep jaarlijks stijgen. De Vlaamse regering voorziet daarom verhoogde tegemoetkomingen voor huishoudens met een exclusief nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem.
Bron: mijnenergie.be