Vrijgave borgen via e-DEPO

Ingeven dossiers vanaf 21 juli 2022 niet langer via mail

Datum: 
08/07/2022

Vanaf 21 juli 2022 zullen de vrijgaves van de borgen niet langer kunnen worden aangevraagd via mail.

De borgen – gestort bij de deposito- en consignatiekas en ondertussen opgenomen in hun e-DEPO (borgen voor overheidsopdrachten en voor wet Breyne) – moeten vanaf dan rechtstreeks door de bouwheer in e-DEPO worden ingediend.

Deze aangepaste werkwijze kwam er om redenen van veiligheid, snelheid en naleving van de regels inzake gegevensbescherming (GDPR). De toegang via een beveiligd elektronisch platform beschermt iedereen beter tegen fraude en misbruiken.

Concreet is het wel zo dat de Depositokas enkel de professionele actoren kan verplichten gebruik te maken van deze online toepassing. Voor private personen geldt deze verplichting niet, doch wordt die om veiligheidsredenen wel warm aanbevolen. Een groot aantal van de bouwheren en kopers van onroerend goed zijn perfect vertrouwd met het gebruik van onlineapplicaties voor de overheid. De applicatie e-DEPO is immers toegankelijk via het algemene platform MyMinFin van Financiën, waarmee men eveneens toegang heeft tot zijn belastingaangifte.
 
Op de website van Fod Financiën staan diverse handleidingen voor het gebruik van de applicatie, met inbegrip van handleidingen specifiek voor de begunstigden van een borgtocht.

Bron: Bouwunie

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders