Wienerberger demonstreert circulair bouwen

Fabrikant laat zien waar het een 'steentje' bij kan dragen

Datum: 
14/02/2020

Om grondstoffen en CO2-uitstoot te reduceren, de milieu-impact en afvalberg te verminderen, lijkt circulair bouwen de oplossing.

Zo ook Wienerberger dat meteen benadrukt dat het voor hen niet nieuw is, wel integendeel. Hoewel klei, de basisgrondstof voor keramische bouwmaterialen, ruim voorradig is, besteedt Wienerberger naar eigen zeggen veel aandacht aan de herbruikbaarheid en recyclage van zijn eindproducten. Zoals kleipannen voor gevelbekleding of dakbedekking bijvoorbeeld. Ze gaan heel lang mee en behouden al die tijd hun functionele en esthetische kwaliteiten. Omdat ze demontabel worden geplaatst, kunnen ze vlot weer worden weggenomen en een evenwaardige nieuwe bestemming krijgen. Dit geldt evenzeer voor kleiklinkers. Dankzij hun speciale kleisamenstelling en hoge baktemperatuur hebben ze een extra lange levensduur van meer dan 125 jaar. Ze zijn 100% kleurvast en ontwikkelen in de loop der jaren een mooi patine.

Circulair gevelmetselwerk
Ook bakstenen hebben een robuust karakter en een lange levensduur. Om hergebruik mogelijk te maken, kunnen als metselspecie geschikte kalkmortels worden gebruikt die achteraf gemakkelijk te scheiden zijn van de stenen. Zo kunnen de keramische stenen zonder verlies worden gerecupereerd in nieuw metselwerk.

Naast circulair gevelmetselwerk beschikt Wienerberger over ClickBrick, een demontabel gevelsysteem waarmee gevelstenen op een droge manier worden gestapeld. De mechanische verbindingen maken dat de aannemer de gevelstenen achteraf probleemloos weer kan wegnemen en elders inzetten.

Hoogwaardige recyclage
Als keramisch materiaal, veelal na meerdere levenscycli, uiteindelijk niet meer herbruikbaar is, kan het worden vermalen en voor 100% als grondstof worden ingezet voor de productie van nieuwe keramische materialen. Dit gebeurt vandaag reeds bij Wienerberger.

Voorbeeldwerf
Op een werf van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk toont Wienerberger momenteel enkele circulaire toepassingen. Op de site Tuighuisstraat worden 18 bestaande woningen selectief gesloopt en vervangen door 31 nieuwe units die zijn toegesneden op diverse vormen van wonen en werken, goed voor een totale bebouwing van 3.685 m². Ontwerper van het project is het Gentse architectenbureau maker, dat de opdracht verwierf via een architectuurwedstrijd. “Voor alle ingrepen staat het concept circulariteit centraal”, aldus ingenieur-architect Lieven De Groote, vennoot van maker. “Bovendien is het project op verschillende schalen circulair.”

Meer weten? Lees hier verder.

 

Gerelateerde berichten

Vezelcementleien, al meer dan een eeuw tekenen ze ons architecturale landschap! Met Cedral leien kan je werkelijk alle kanten op!

Partners / Adverteerders