Prijsstijging PIR/PUR problematisch

aannemers dreigen de dupe te worden

Datum: 
26/04/2017

De prijsstijging is het gevolg van een reeks ongelukkige calamiteiten. Die deden zich eind vorig jaar voor en tijdens de eerste maanden van dit jaar. Daarbovenop komt nog de stijgende vraag vanuit voornamelijk Azië en Noord-Amerika die sowieso tot een stijging van de productiecapaciteit noopte.

Helaas werd de productie wereldwijd getroffen door een aantal incidenten bij de grootste spelers op de markt. Een overzicht: dodelijke explosie en brand bij BASF in Ludwigshafen (Duitsland), een eveneens dodelijk chemisch incident bij Wanhua (China), de tijdelijke shutdown bij Huntsman en de bouw van twee nieuwe fabrieken bij BASF en DOW die aanzienlijke vertragingen oplopen.

De industrie heeft twee opties: de productie stilleggen en wachten tot de prijzen weer zakken of blijven produceren. In het laatste geval hoeven er geen of minder werven te worden stilgelegd. Keerzijde van de medaille: de prijsstijging wordt rechtstreeks doorgerekend aan de klant of nog verder toegeven op de reeds dunne marges.

Recticel laat weten dat het productie vooralsnog niet stillegt. Bouwers en verbouwers moeten de rekening of afweging maken: gaat het langdurig stilleggen van de werf finaal niet meer kosten dan de aankoop van duurdere isolatie? De Vlaamse Confederatie Bouw berekende in april dat de isolatie van een dak van 200 m2 tot ruim 750 euro extra kan kosten.

Chronologisch overzicht van de gemiddelde prijsstijgingen tot dusver en prognoses (d.d. eind april 2017):
- Prijsstijging begin november 2016: +5%
- Prijsstijging begin april 2017: +6 à +8%
- Beschikbaarheidstoeslag sinds 10/04/2017: +7% (toegepast bij onder meer bij Bouwpunt Van der Gucht)
- Vanaf medio mei wordt nog een stijging van 10% verwacht en voor eind juni zou daar nog minimaal 10% of misschien zelfs 15% bijkomen. Coverr.be volgt de ontwikkelingen op de voet.

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders