Subsidies sociale woonprojecten

Vlaanderen trekt 10 miljoen euro uit voor innovatieve sociale woonprojecten

Datum: 
30/01/2023

Vlaanderen geeft 10 miljoen euro subsidies aan sociale woonprojecten die inzetten op innovatieve technieken.

Dat heeft Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele vrijdag 27 januari bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het Aarschots bouwbedrijf BuildUp. In totaal krijgen 27 projecten extra geld.

Buitenschil op 24 uur

BuildUp produceert in haar fabriek in Aarschot isolerende 'buitenschillen' -gevelwanden, muren of daken- voor huizen. De wanden worden als een 'klimaatjasje' rond een woning gezet. Zo kan het bedrijf in een dag tijd een volledig huis isoleren. BuildUp heeft onlangs zo 160 sociale woningen met een isolerend jasje ingepakt.

Het geld van minister Diependaele wordt aan 27 projecten van in totaal 18 sociale huisvestingsmaatschappijen gegeven. Het gaat bijvoorbeeld over projecten rond circulair bouwen, innovatieve bouwmethoden of energieconcepten. Ook duurzame mobiliteit of plannen rond vergroening, ontharding of het optimaliseren van watergebruik zijn geselecteerd. De projecten, die mogen afwijken van het bestaande kader rond ontwerpleidraad of bouwtechnisch bestek, bevinden zich op dit moment in een concept- of ontwerpfase: verwacht wordt dat er vanaf 2024 concrete resultaten te zien zullen zijn.

Sociale woningen eerst

De sector van sociale woningen moet een voortrekkersrol opnemen in duurzaam en toekomstgericht bouwen, vindt minister Diependaele. "Op dat vlak loopt de sociale woningbouw al 5 jaar voor op de rest van de residentiële sector. Ze is ook het best geschikt om dergelijke innovatieve technieken te introduceren. Meestal gaat het over groepswoningbouw, waardoor je dit op grotere schaal kan toepassen."

Wanneer de projecten aflopen, is het de bedoeling om de geleerde zaken structureel te verankeren in procedures rond sociale woningbouw en -renovatie.

Bron: Belga

Gerelateerde berichten

Partners / Adverteerders